Houten tafelbladen geven je interieur een warme en natuurlijke uitstraling. Het is dan ook geen wonder dat houten tafelbladen zo populair zijn. Maar om ervoor te zorgen dat je tafelblad jarenlang meegaat, moet je het wel goed behandelen. Waarom het behandelen van je (eiken) houten tafelblad zo belangrijk is vertellen we je graag, maar ook wat het verschil is tussen olie en lak en waarom je beter voor het een of het ander kunt kiezen.
Waarom moet je een houten blad behandelen?
Hout is en blijft een natuurproduct, wat betekent dat het gevoelig blijft voor wisselende luchtvochtigheid, zonlicht en dagelijks gebruik. Een (eiken) houten tafelblad kan uitzetten, krimpen en verkleuren door deze invloeden. Wanneer je een houten blad niet behandeld, blijft het ‘open’ hout en blijft het gevoelig voor vlekken, krassen en vocht. Zo kan een hete kop koffie zomaar een lelijke kring in het blad achterlaten. Let wel, een geolied blad is ‘minder goed’ tegen deze zaken beschermd dan een gelakt blad. Hoe dat zit lees je hieronder.
Olie vs. Lak: wat is het verschil?
Laat ons voorop stellen dat zowel olie als lak je eiken tafelblad beschermen, maar de manier waarop verschilt.
- Olie: olie dringt diep in het hout door en voedt het van binnenuit. Het geeft je houten tafelblad een natuurlijke uitstraling en laat de nerf mooi uitkomen. Olie sluit het hout niet af, maar laat het ademen, waardoor het hout natuurlijk blijft aanvoelen. Ook heeft olie altijd een kleurtje, waardoor je houten tafelblad altijd iets (of juist veel) van kleur zal veranderen. En, mocht het blad beschadigen, dan kun je het met de olie eenvoudig plaatselijk bijwerken.
Het nadeel van olie is dat het iets minder bescherming biedt tegen krassen en vlekken, en je moet een geolied tafelblad regelmatig voorzien van een onderhoudsolie voor het behoud van een mooi en beschermd tafelblad.
- Lak: Lak vormt een harde, beschermende laag op het hout. Zo is je tafelblad goed beschermd tegen vocht, vlekken en krassen. Een gelakt houten tafelblad is eenvoudiger schoon te maken en de laklaag gaat, mits goed aangebracht, jarenlang mee. Ook blijft de natuurlijke kleur van het hout behouden, omdat lak transparant is.
Het nadeel van lak is dat, wanneer het toch onverhoopt beschadigd, je het hele tafelblad opnieuw zult moeten schuren en lakken.
Maar wanneer kies je nu voor lak en wanneer voor olie?
Of je voor behandeling met olie of lak kiest, hangt af van het gebruik van het houten blad. Zo zouden we een lak eerder adviseren bij een druk huishouden met bijvoorbeeld kinderen of huisdieren. Een lak beschermt namelijk beter tegen (zwaar) huishoudelijk gebruik, en het heeft minder omkijken nodig dan een olie.
Maar wil je je tafelblad liever een andere kleur geven en het hout zijn eigen structuur laten behouden, dan kun je het beste kiezen voor een olie. Een geolied tafelblad moet je wel bijhouden en regelmatig opnieuw behandelen. Gebruik ook altijd een onderzetter bij een geolied tafelblad. Vocht kan namelijk nog steeds in het blad trekken, net als de olie zelf.
Belangrijk om te weten is dat niet iedere lak geschikt is voor iedere houtsoort. Zo is de 2-componentenlak van Woodmen die we bij Bouwie verkopen alleen geschikt voor lichtere houtsoorten, zoals eiken-, vuren- en grenen hout, maar weer minder geschikt voor tropische hardhoutsoorten, zoals Suar, Acacia en Elmwood. Voor deze hardhoutsoorten hebben we een 2-componenten titaniumlak te koop. Ook oliën pakken anders uit op verschillende houtsoorten, dat heeft o.a. met de kleur van het hout te maken. Laat je dus altijd goed adviseren voor je je houten tafelblad gaat behandelen.
Wat is een 2-componenten lak?
De term ‘2-componenten’ lak ben je wellicht al tegengekomen bij je zoektocht naar de juiste behandeling voor je houten tafelblad. Dit is een lak die bestaat uit twee verschillende onderdelen. Component A en component B. Deze twee moet je eerst samenmengen, voordat je het op je tafelblad aanbrengt. Het voordeel van deze 2-componenten lak is dat het veel sterker en duurzamer is dan ‘gewone’ lak. Het wordt vaak gebruikt voor oppervlakten die intensief gebruikt worden, zoals een tafel- of werkblad. Maar deze lak biedt ook bescherming voor bijvoorbeeld een eiken plank onder je wastafel in de badkamer.
Nadeel van deze 2-componenten lak is dan weer dat het lastiger aan te brengen is en dat je de mengverhouding vrij precies moet uitrekenen. Wanneer je 2-componenten lak bij Bouwie koopt, krijg je hier uiteraard een duidelijke beschrijving mee, zodat je zelf snel aan de slag kunt. En als het er eenmaal op zit, heb je een supersterke, kras- en slijtvaste laag die je tafelblad jarenlang beschermt!
Zelf behandelen of laten doen?
Wanneer je zelf een beetje handig bent, je het leuk vindt om te doen en je (eerlijk is eerlijk) geld wilt besparen, dan kun je je houten tafelblad zelf behandelen. Met de bijgeleverde handleidingen voor onze lak en olie kan er weinig misgaan. Zorg dat je je blad behandelt in een goed geventileerde ruimte en geef het ook lang genoeg de tijd om uit te harden/te drogen voor je het daadwerkelijk in gebruik gaat nemen.
Heb je geen zin in gedoe, of twijfel je aan je eigen vaardigheden voor het behandelen van een tafelblad, dan kunnen wij van Bouwie je helpen. Wij bieden namelijk, tegen betaling, een behandel service aan voor jouw nieuwe tafelblad. Voor de duidelijkheid, deze dient ook bij Bouwie gekocht te worden. Het scheelt je wellicht een hoop tijd en stress wanneer je thuis niet ook nog aan de gang moet, maar je nieuwe tafelblad direct gebruiksklaar kunt ophalen bij ons!
Je houten tafelblad behandelen – Conclusie
Of je nu kiest voor een olie of lak, en of je het nu zelf behandelt of laat doen: een houten tafelblad blijft langer mooi en beschermd door de juiste behandeling. Ga zelf op onderzoek uit, bekijk voorbeelden van behandeld hout en laat goed je adviseren door de juiste personen. Bij Bouwie helpen we je graag verder met de juiste keuze voor jouw nieuwe tafelblad en de juiste behandeling!